
1. Dobrać warzywa - zwykle wybieram to, co akurat mam w lodówce. Znakomite są: pomidory, papryka, cukinia, ale też batat, cebula, czosnek, fasolka itd
2. Warzywa lekko podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek, dodać soli i pieprzu,
3. Dorzucić passatę z pomidorów lub puszkę krojonych pomidorków,
4. Podgotować sos parę minut, aż wszystko zmięknie
5. Ugotować makaron - ja lubię razowe, a akurat ostatnio na topie u mnie makaron orkiszowy.
6. Połączyć sos i makaron.
Polecam zawsze doprawiać takie dania odrobiną octu jabłkowego. Naturalnie - dobry będzie ser, albo w wersji light pestki lub nasiona, albo prażone orzeszki. Całość można przyrządzić na modłę śródziemnomorską (jak ja lubię) albo poszaleć z przyprawami i pójść np. w bardziej azjatyckie klimaty. Przepis wytrych. Może się komuś przyda. 12-20 minut i obiad gotowy, mniam
