Składniki
400 ml mleczka kokosowego,
400 ml bulionu z kury,
1 lub 2 papryczki chili (jeśli ktoś lubi bardzo ostre proponuję dodać dwie),
4 pędy trawy cytrynowej,
2 piersi z kurczaka,
3 - 4 cm korzenia imbiru,
sok z połowy limonki,
curry w formie przyprawy lub pasta curry,
łyżeczka oliwy z oliwek,
szczypiorek do posypania
Pyszna pikantna zupa kokosowa z kurczakiem
Etapy przygotowania
- Bulion z kury przelewamy do garnka. Do tego dodajemy mleczko kokosowe.
- Do roztworu dodajemy trawę cytrynową, którą możemy przedtem ubić trochę tłuczkiem aby mocniej było czuć jej aromat.Następnie dodajemy imbir.
- Papryczkę chili oraz czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwilę na patelni.
- Na patelnię dodajemy następnie pokrojonego w paski kurczaka i smażymy ok 4- 5 min.
- Usmażonego kurczaka dodajemy do gotującej się zupy.
- Dodajemy kilka kropli soku z limonki.
Zupę podajmy bardzo gorącą i posypaną szczypiorkiem.
