Pomidorowa tradycyjna

ZUPY: Wiele przepisów na różnego rodzaju pyszne zupy z mięsem, makaronem, ryżem lub zupy kremowe, warzywne. Najlepsze miejsce do wymiany swoich przepisów.
trylogia
Level 2
Level 2
Posty: 918
Rejestracja: 10 gru 2012, 14:46
Lokalizacja: Stąd ;)

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: trylogia » 14 lut 2016, 23:26

Moim zdaniem jak ktoś lubi gotowe dania, to niech je. Dla mnie nawet smaczniejsza jest pomidorowa ekspresowa zrobiona na soku.

Awatar użytkownika
takasa1053
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 9
Rejestracja: 11 lut 2016, 22:17

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: takasa1053 » 18 lut 2016, 10:55

trylogia pisze:Moim zdaniem jak ktoś lubi gotowe dania, to niech je. Dla mnie nawet smaczniejsza jest pomidorowa ekspresowa zrobiona na soku.


Gusta są różne. Podobna o nich się nie dyskutuje.
ida
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 37
Rejestracja: 28 lut 2016, 13:18

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: ida » 02 mar 2016, 23:53

abrakadabra pisze:Pomidorowa tradycyjna


Składniki

Składniki
Ilość
4 porcje
■1 udko kurczaka (30 dag)
■60 dag pomidorów lub 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
■1 marchewka (12 dag)
■1 pietruszka (7 dag)
■3 dag selera
■3 dag białej części pora
■1,5 łyżki masła
■1 łyżka mąki pszennej
■1/3 szklanki śmietany 18-procentowej
■1 liść laurowy
■8 ziaren pieprzu
■1 łyżeczka koperku
■cukier
■sól
■pieprz

Pomidorowa tradycyjna
Etapy przygotowania

Przygotowanie

Udko kurczaka oczyścić i opłukać. Warzywa oczyścić i umyć. Mięso oraz warzywa zalać 5 szklankami wody, posolić, dodać liść laurowy oraz pieprz i gotować 40 min.

Wywar przecedzić. Pomidory umyć, pokroić na kawałki i wraz z 1/2 łyżki masła dusić na małym ogniu około 20 min.

Następnie zmiksować, połączyć z wywarem i zagotować. Z pozostałego masła i mąki ugnieść kulkę, włożyć do zupy i gotować 5 min.

Zupę zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną, przyprawić cukrem, pieprzem i solą. Posypać koperkiem.

Podawać z ryżem lub makaronem


Obrazek

Mniam apetycznie wygląda:)Bardzo lubię pomidorówkę, moja mama robi przepyszną. Ja mogę zrobić tak jak ona mi powie a i tak mi nie wyjdzie jak jej.
Grimas
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 9
Rejestracja: 14 mar 2016, 09:18

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: Grimas » 14 mar 2016, 09:21

wygląda apetycznie ;) w sumie niby zupy nie są uważane za dania syte, ale żeby przełamać ten schemat do zupy pomidorowej polecam zrobić klopsiki wtedy zupka jest bardziej treściwa, a zamiast ryżu/makaronu polecam naleśnik

-- 2016-03-14, 10:21 --

wygląda apetycznie ;) w sumie niby zupy nie są uważane za dania syte, ale żeby przełamać ten schemat do zupy pomidorowej polecam zrobić klopsiki wtedy zupka jest bardziej treściwa, a zamiast ryżu/makaronu polecam naleśnik
AinEingarp
Level 2
Level 2
Posty: 717
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: AinEingarp » 15 mar 2016, 15:06

Uwielbiam zupy z klopsikami! A takie nawet mój mężczyzna uważa za pełnowartościowe danie.
haust
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 14 mar 2016, 12:14

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: haust » 16 mar 2016, 17:45

Zupę z klopsikami to każdy facet uzna na pełnowartościowe danie! :)
trylogia
Level 2
Level 2
Posty: 918
Rejestracja: 10 gru 2012, 14:46
Lokalizacja: Stąd ;)

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: trylogia » 16 mar 2016, 22:24

Prawda? Muszą w niej być też ziemniaki albo makaron.
Awatar użytkownika
dyskutantka
Level 2
Level 2
Posty: 912
Rejestracja: 24 maja 2012, 18:29
Lokalizacja: Polska

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: dyskutantka » 06 cze 2016, 20:31

Moja pomidorowa:
- przecier pomidorowy
- warzywa (cebula,marchew,pietruszka,seler,liście lubczyka)
- wegeta
- śmietana
- mąka
- liście laurowe
- ziele angielskie

Jeśli nie mam akurat żadnego żeberka,czy rosołowego robię zupę bez mięsa też jest bardzo dobra.

Do garnka wlewam wodę wrzucam pokrojone warzywa,liście laurowe,ziele angielskie o gotuję. Do małego rondeleczka wkładam łyżkę stołową masła lub lepszej margaryny roztapiam i do tego wrzucam przecier pomidorowy. Jakiś czas podsmażam na lekkim ogniu i potem nalewką wlewam z garnka gotującą się wodę z warzywami do rondeleczka,dobrze wymieszam i wszystko wlewam do garnka.Jakiś czas gotuję, potem do 0,5 garnuszka wlewam śmietanę dodaję dwie łyżki mąki i przez siteczko wlewam zawartość garnuszka do garnka.Wymieszam dobrze, kiedy zacznie się gotować odstawiam na bok.

Ale też czasami robię z normalnych pomidorów - pokroję je i wrzucam do głębszego rondelka na masło czy inną margarynę i kiedy dobrze się wysmażą przez sitko przecieram nad garnkiem i dalej postępuję jak wyżej.

Do tego albo mam makaron szeroką tzw wstążkę, albo ryż.
karmelova
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 16 cze 2016, 19:58

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: karmelova » 16 cze 2016, 20:02

Jaką sztucznością? Te zupy są super, smakują jak u mamy. Ja też "robiłam" niedawno jak teściowa przyszła na obiad. No jeśli ona się nie zorientowała, że to kupne, to o czymś świadczy. Tym bardziej, że sama robi świetne zupy. Ja jeszcze bardzo lubię ogórkową, też niczym nie ustępuje domowej. To nie jest jakiś proszek, tylko dobrej jakości składniki. Spróbuj sama, serio.
Awatar użytkownika
dyskutantka
Level 2
Level 2
Posty: 912
Rejestracja: 24 maja 2012, 18:29
Lokalizacja: Polska

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: dyskutantka » 17 cze 2016, 10:20

karmelova pisze:Jaką sztucznością? Te zupy są super, smakują jak u mamy. Ja też "robiłam" niedawno jak teściowa przyszła na obiad. No jeśli ona się nie zorientowała, że to kupne, to o czymś świadczy. Tym bardziej, że sama robi świetne zupy. Ja jeszcze bardzo lubię ogórkową, też niczym nie ustępuje domowej. To nie jest jakiś proszek, tylko dobrej jakości składniki. Spróbuj sama, serio.



Teściowa się nie zorientowała, bo nie chciała robić Ci przykrości, ktoś kto jest dobrym kucharzem i gotuje od wielu lat od razu pozna potrawę.
karmelova
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 16 cze 2016, 19:58

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: karmelova » 17 cze 2016, 20:07

dyskutantka pisze:
karmelova pisze:Jaką sztucznością? Te zupy są super, smakują jak u mamy. Ja też "robiłam" niedawno jak teściowa przyszła na obiad. No jeśli ona się nie zorientowała, że to kupne, to o czymś świadczy. Tym bardziej, że sama robi świetne zupy. Ja jeszcze bardzo lubię ogórkową, też niczym nie ustępuje domowej. To nie jest jakiś proszek, tylko dobrej jakości składniki. Spróbuj sama, serio.



Teściowa się nie zorientowała, bo nie chciała robić Ci przykrości, ktoś kto jest dobrym kucharzem i gotuje od wielu lat od razu pozna potrawę.



Nie znasz mojej teściowej ;P Niedawno opierdzieliła mnie, bo wyczuła w sosie jakąś bulionetkę :P
Awatar użytkownika
dyskutantka
Level 2
Level 2
Posty: 912
Rejestracja: 24 maja 2012, 18:29
Lokalizacja: Polska

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: dyskutantka » 17 cze 2016, 21:37

karmelova pisze:
dyskutantka pisze:
karmelova pisze:Jaką sztucznością? Te zupy są super, smakują jak u mamy. Ja też "robiłam" niedawno jak teściowa przyszła na obiad. No jeśli ona się nie zorientowała, że to kupne, to o czymś świadczy. Tym bardziej, że sama robi świetne zupy. Ja jeszcze bardzo lubię ogórkową, też niczym nie ustępuje domowej. To nie jest jakiś proszek, tylko dobrej jakości składniki. Spróbuj sama, serio.



Teściowa się nie zorientowała, bo nie chciała robić Ci przykrości, ktoś kto jest dobrym kucharzem i gotuje od wielu lat od razu pozna potrawę.



Nie znasz mojej teściowej ;P Niedawno opierdzieliła mnie, bo wyczuła w sosie jakąś bulionetkę :P


Pewnie,że Jej nie znam,bo i skąd, ale znam się na ludziach,moja teściowa też nie zwracała mi uwagi,chociaż miała swoje zdanie. Ale tak jak napisałam wcześniej, dobry kucharz od razu wyczuje jaka i z czego jest dany posiłek. Przekonasz się kiedyś sama, a "opierdzieliła" Ciebie,bo już nie wytrzymała o powiedziała co miała do powiedzenia. Do Kucharzowi i to dobremu nie wciśniesz kitu,choćbyś nie wiem jak starała się przyprawić potrawę.
SandraSandra
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 21 cze 2016, 19:54

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: SandraSandra » 21 cze 2016, 19:57

Teściowa, nie teściowa, ja też z czystym sumieniem polecam te zupy. Ogórkowej akurat nie jadłam, ale mąż przepada za żurkiem i nie przeszkadza mu, że to z saszetki. Także ja jestem zadowolona, bo nie muszę się bawić w jakieś zakwasy.
Awatar użytkownika
dyskutantka
Level 2
Level 2
Posty: 912
Rejestracja: 24 maja 2012, 18:29
Lokalizacja: Polska

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: dyskutantka » 21 cze 2016, 22:49

SandraSandra pisze:Teściowa, nie teściowa, ja też z czystym sumieniem polecam te zupy. Ogórkowej akurat nie jadłam, ale mąż przepada za żurkiem i nie przeszkadza mu, że to z saszetki. Także ja jestem zadowolona, bo nie muszę się bawić w jakieś zakwasy.



Nie trzeba samemu robić żuru,żeby ugotować zalewajkę, czy żurek z kiełbasą czy jajkiem na twardo. W każdym większym sklepie,czy nawet zieleniaku można kupić pyszny żur w 1/4 l butelkach już gotowy,tylko odkręcić butelkę ,dobrze wymieszać zawartość i połowę z butelki wlać do garnka.A zupy w proszku to nic innego jak sama chemia.
Obrazek
Obrazek
AinEingarp
Level 2
Level 2
Posty: 717
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: AinEingarp » 22 cze 2016, 12:33

Od pomidorowej do żurki ;). Ja jednak wolę pomidorówkę, nawet w najbardziej klasycznym wydaniu.


Wróć do „ZUPY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość