Pomidorowa tradycyjna

ZUPY: Wiele przepisów na różnego rodzaju pyszne zupy z mięsem, makaronem, ryżem lub zupy kremowe, warzywne. Najlepsze miejsce do wymiany swoich przepisów.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Pomidorowa tradycyjna

Postautor: abrakadabra » 01 mar 2013, 12:29

Pomidorowa tradycyjna


Składniki

Składniki
Ilość
4 porcje
■1 udko kurczaka (30 dag)
■60 dag pomidorów lub 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
■1 marchewka (12 dag)
■1 pietruszka (7 dag)
■3 dag selera
■3 dag białej części pora
■1,5 łyżki masła
■1 łyżka mąki pszennej
■1/3 szklanki śmietany 18-procentowej
■1 liść laurowy
■8 ziaren pieprzu
■1 łyżeczka koperku
■cukier
■sól
■pieprz

Pomidorowa tradycyjna
Etapy przygotowania

Przygotowanie

Udko kurczaka oczyścić i opłukać. Warzywa oczyścić i umyć. Mięso oraz warzywa zalać 5 szklankami wody, posolić, dodać liść laurowy oraz pieprz i gotować 40 min.

Wywar przecedzić. Pomidory umyć, pokroić na kawałki i wraz z 1/2 łyżki masła dusić na małym ogniu około 20 min.

Następnie zmiksować, połączyć z wywarem i zagotować. Z pozostałego masła i mąki ugnieść kulkę, włożyć do zupy i gotować 5 min.

Zupę zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną, przyprawić cukrem, pieprzem i solą. Posypać koperkiem.

Podawać z ryżem lub makaronem


Obrazek
szyna
Level 2
Level 2
Posty: 585
Rejestracja: 06 lut 2013, 13:02
Lokalizacja: katowice

Postautor: szyna » 07 mar 2013, 14:07

Nie przepadam za pomidorową, moja babcia robiła ją bardzo często w dzieciństwie i mi zbrzydła!:/
lolipop123
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 185
Rejestracja: 17 gru 2012, 15:49
Lokalizacja: katowice

Postautor: lolipop123 » 26 mar 2013, 12:47

hehe ja mam to samo, ogólnie jakoś nie przepadam za zupami...jak to mówią zupa to nie obiad :D
Looki
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 12
Rejestracja: 12 kwie 2013, 10:42
Lokalizacja: Wielkopolska

Postautor: Looki » 12 kwie 2013, 11:08

Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Uwielbiam ją z ryżem.
Bibi
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 6
Rejestracja: 17 lip 2013, 09:54
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Bibi » 17 lip 2013, 10:21

Dajcie jakąś radę jak zrobić gęstą zupę pomidorową. Bo za każdym razem wychodzi mi lejąca.. nie wiem jak ją zagęścić?
misiunexi
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 8
Rejestracja: 11 lis 2013, 13:34
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: misiunexi » 11 lis 2013, 14:49

Makes88
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 19 lis 2013, 13:15
Lokalizacja: Lublin

Postautor: Makes88 » 19 lis 2013, 13:20

Wygląda smacznie , chyba spróbuję zrobić z twojego przepisu :)
partykcper
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 16 gru 2013, 18:18

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: partykcper » 16 gru 2013, 18:22

Ja uwielbiam Zupę pomidorową z mascarpone taki klasyczny krem pomidorowy z bazylią.
lolipop123
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 185
Rejestracja: 17 gru 2012, 15:49
Lokalizacja: katowice

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: lolipop123 » 02 sty 2014, 11:51

Mozna dodać jeszcze szczyptę chili:)...hmm pycha
absolu
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 21
Rejestracja: 22 lis 2015, 17:12

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: absolu » 09 gru 2015, 13:05

pomidorowa jest cudowna, ale ja nie znoszę jakichkolwiek zup gotowanych na mięsie :/ Także u mnie pomidorowa na rosole odpada. Chyba, że na warzywnym
AinEingarp
Level 3
Level 3
Posty: 1132
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: AinEingarp » 16 gru 2015, 19:58

U mnie też jest często pomidorowa na rosole warzywnym. Uważam, że jest równie dobra.
Awatar użytkownika
Hermiona
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 42
Rejestracja: 07 paź 2015, 11:41

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: Hermiona » 31 sty 2016, 15:13

Muszę przyznać, że to prosty i dobry przepis. Ja dodadkowo do zupy dodaję łyżkę masła, nieduży kawałek imbiru i dwie łyżki bazylii. Nie mogę jęśç zup robionych na mięsie drobiowym. Stosuję zatem wołowinę lub wieprzowinę. Czasem po prostu wrzucam wędzone żeberka lub kabanosy.
Awatar użytkownika
saraa
Level 1
Level 1
Posty: 211
Rejestracja: 19 lut 2013, 19:35
Lokalizacja: Bytom

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: saraa » 02 lut 2016, 07:53

Uwielbiam zupę pomidorową. Nie ma tylko czasami czasu na to aby ugotować oraz jak na razie mieszkamy tylko z mężem to nie zawsze się chce gotować tylko dla dwóch osób. Dobrą zupe pomidorową ma Profi:
http://profi.com.pl/zupy/#zupy-gotowe
Kupuję ich zupkę pomidorową. Nie jest to zupa w proszku, możńa ją od razu podgrzać. Smak bez porównania lepszy niż ta proszkowa ( raz podałam teściowej oraz nie zorientowała się,ze nie jest to zupa ugotowana przeze mnie). Poza tym zupy te są bez dodatku ulepszaczy na przykład glutaminianu sodowego. Sa konserwowane temperaturą. Trochę ciężko jest je dostać w niektórych sklepach ale kupowałam ostatnio w Tesco.
AinEingarp
Level 3
Level 3
Posty: 1132
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: AinEingarp » 05 lut 2016, 14:30

Oj, nie zjadłabym takiej zupy gotowej. Przecież je aż czuć sztucznością.
Awatar użytkownika
saraa
Level 1
Level 1
Posty: 211
Rejestracja: 19 lut 2013, 19:35
Lokalizacja: Bytom

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: saraa » 14 lut 2016, 10:05

A wlaśnie że nie. Nie pisz póki nie sprobujesz bo to głupie.

Wróć do „ZUPY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość