Pomidorowa tradycyjna

ZUPY: Wiele przepisów na różnego rodzaju pyszne zupy z mięsem, makaronem, ryżem lub zupy kremowe, warzywne. Najlepsze miejsce do wymiany swoich przepisów.
Awatar użytkownika
dyskutantka
Level 2
Level 2

Re: Pomidorowa tradycyjna

Postautor: dyskutantka » 22 cze 2016, 20:30

AinEingarp pisze:Od pomidorowej do żurki ;). Ja jednak wolę pomidorówkę, nawet w najbardziej klasycznym wydaniu.

Tak, to jest nawiązanie do wpisu - Sandry- wspomniała o żurku,co nie przeszkadza napisać i o tym smakołyku.
kornel78
Forumowicz
Forumowicz

Postautor: kornel78 » 24 cze 2016, 18:12

Moja ulubiona jest o smaku pomidorowym;0 a najbardziej smakuje mi zupa pomidorowa tej firmy http://profi.com.pl/ idealnie nadaja sie na wyjazd do biura czy dla studentow, ktorzy nie maja czasu gotowac;) zupka tak naprawde na kazda okazje i dl a tych ktorzy nie lubia gotowac;p
Awatar użytkownika
dyskutantka
Level 2
Level 2

Postautor: dyskutantka » 25 cze 2016, 15:58

kornel78 pisze:Moja ulubiona jest o smaku pomidorowym;0 a najbardziej smakuje mi zupa pomidorowa tej firmy http://profi.com.pl/ idealnie nadaja sie na wyjazd do biura czy dla studentow, ktorzy nie maja czasu gotowac;) zupka tak naprawde na kazda okazje i dl a tych ktorzy nie lubia gotowac;p

W każdej sproszkowanej zupie jest więcej złego niż dobrego. Z całą pewnością żołądek będzie "syty", ale zdrowy napewno nie,a to ze zwykłego powodu - chemia,ktoś kto uczył się tego przedmiotu wie co to znaczy, dla nauki wiele,dla zdrowia - nie. Kiedyś każdy sam się przekona jadając zupki w proszku.
Awatar użytkownika
majkel
Forumowicz
Forumowicz

Postautor: majkel » 04 lip 2016, 10:17

przecież pomidorowa to prosta zupa. dwa teraz mamy pomidorowy sezon, wiec koszt zupy jest bardzo maly, przeciez to tylko podgogowac i zmiksowac ;p
Awatar użytkownika
dyskutantka
Level 2
Level 2

Postautor: dyskutantka » 04 lip 2016, 13:59

majkel pisze:przecież pomidorowa to prosta zupa. dwa teraz mamy pomidorowy sezon, wiec koszt zupy jest bardzo maly, przeciez to tylko podgogowac i zmiksowac ;p

Każda zupa jeśli wkłada się w nią serce,jest prosta, ale dla tego kto nie umie gotować i np pożywia się zupkami w proszku - to jest kosmos nie do osiągnięcia.Nie sztuka wlać wodę do garnka,trzeba wiedzieć czego ile dać i jak to zrobić, aby zupa była i pożywna i smaczna.
AinEingarp
Level 3
Level 3

Postautor: AinEingarp » 25 lip 2016, 12:50

Nie mogę się zgodzić z tym, że pomidorowa to taka prosta zupa. Trzeba ją odpowiednio przyrządzić, aby wydobyć cały jej aromat.
Awatar użytkownika
dyskutantka
Level 2
Level 2

Postautor: dyskutantka » 25 lip 2016, 16:54

AinEingarp pisze:Nie mogę się zgodzić z tym, że pomidorowa to taka prosta zupa. Trzeba ją odpowiednio przyrządzić, aby wydobyć cały jej aromat.

A kto napisał,że jakakolwiek zupa jest prosta w przygotowaniu? czy ja napisałam coś na ten temat? Ktoś kto nie ma pojęcia o gotowaniu,nie potrafi nawet ugotować wody w czajnikuma co dopiero mówić o przygotowaniu obiadu,czy choćby zupy. Jeśli czyta się posty,należy czytać je ze zrozumieniem,potem dyskutować na ten temat.
AinEingarp
Level 3
Level 3

Postautor: AinEingarp » 01 sie 2016, 13:39

Dyskutantko, popełniłaś ten błąd, o który mnie oskarżasz. Ja odnosiłam się do wypowiedzi Majkela, który napisał, że "przecież pomidorowa to prosta zupa" i którą Ty zresztą zacytowałaś.
Awatar użytkownika
dyskutantka
Level 2
Level 2

Postautor: dyskutantka » 01 sie 2016, 15:21

AinEingarp pisze:Dyskutantko, popełniłaś ten błąd, o który mnie oskarżasz. Ja odnosiłam się do wypowiedzi Majkela, który napisał, że "przecież pomidorowa to prosta zupa" i którą Ty zresztą zacytowałaś.

Z tego wniosek,że doszło do pewnego nieporozumienia ;) podobnie było z moją wypowiedzą,też odnosiła się do wypowiedzi innego użytkownika,z tym, że nie zaznaczyłam tego,tutaj nie ma takiej funkcji aby można było napisać na jaki post się odpowiada. :zdegustowany: :/
Awatar użytkownika
Tusia8
Forumowicz
Forumowicz

Postautor: Tusia8 » 05 sie 2016, 14:10

Super :) Dzięki wielkie ;) przyda mi się na pewno :)
Awatar użytkownika
dyskutantka
Level 2
Level 2

Postautor: dyskutantka » 05 sie 2016, 16:19

Tusia8 pisze:Super :) Dzięki wielkie ;) przyda mi się na pewno :)

Komu i za co dziękujesz??
joan
Forumowicz
Forumowicz

Postautor: joan » 11 sie 2016, 16:39

Ja jakoś nie umiem zrobić dobrej pomidorowej. Mój mąż się śmieje, że moja pomidorówka to woda z koncentratem
Awatar użytkownika
dyskutantka
Level 2
Level 2

Postautor: dyskutantka » 12 sie 2016, 13:25

joan pisze:Ja jakoś nie umiem zrobić dobrej pomidorowej. Mój mąż się śmieje, że moja pomidorówka to woda z koncentratem

Wiesz,nie od razu Kraków zbudowano,raz coś Ci nie wyjdzie,nastzępny będzie lepszy.

Dam Ci przepis na pomidorową:

Kup:
- dwie pałki kurczaka
- marchew,pietruszkę,kawałek selera,cebulę
- 4 - 5 pomidorów większych (umyć)
- ziele angielskie ( 8 kuleczek) , liście laurowe (2 listki)
- śmietana 18 % - do zupy (w sklepach np Biedronki)
- 2 łyżki stołowe mąki

Wykonanie:

Pałki kurczaka umyć,wrzucić do garnka zalać wodą,wrzucić obraną cebulę,pokrojoną obraną: marchewkę,pietruszkę,selera( albo w kostkę, albo kroić na połowę,a potem jeszcze na cztery części),wstawić na palnik i kiedy zacznie się gotować przykręcić tak aby zupa gotowała sią na małym ogniu,ma się bardzo powoli gotować, nie może woda bulgotać,kiedy zagotuje się parę razy dolać zimnej wody tyle ile Ci będzie potrzeba i niech wolno się gotuje, Do rondelka dajemy margarynę i do tego wrzucamy pokrojone pomidory (na cztery części)- smażymy przez jakiś czas,aż będą dobrze wysmażone.Potem bierzemy sitko i nad garnkiem z gotującą się zupą przecieramy łyżką to co mamy w sitku,gęste wyrzucamy po dokładnym przetarciu. Chwilę się wolno pogotuje . Do o,5 garnuszka wlewamy całą śmietanę,wsypujemy 2 łyżki mąki i bardzo dobrze należy wymieszać, aby nie było krup.Zawartość garnuszka ma być utarta bardzo dokładnie,nie może być śladu mąki i to wszystko przelewamy do garnka z zupą, ciągle mieszając zawartość garnka, gotujemy przez 3-4 minuty na wolnym ogniu i zupa gotowa. Smacznego.
blasfargrup
Forumowicz
Forumowicz

Postautor: blasfargrup » 27 paź 2016, 21:26

A wiecie, że pomidorowa nigdy mi nie wyszła. Chyba nie mam do niej ręki.
AinEingarp
Level 3
Level 3

Postautor: AinEingarp » 04 lis 2016, 09:29

Naprawdę? To może sprawdź przepisy z Kwestii Smaku.

Wróć do „ZUPY”