Zupa serowa z porami
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
Zupa serowa z porami
Zupa serowa z porami
Składniki
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
1/4 szkl mąki
100g masła
0,7 l bulionu
1 por
2 serki topione śmietankowe ( prostokąty)
pieprz,sól,ziołą prowansalskie,ostra papryka
Najlepsza zupa pod słońcem,Kremowa i pyszna!
Etapy przygotowania
W garnku rozpuść 50g masła i wrzuć pokrojone drobno cebulę i czosnek. Przykryj pokrywką (ale nie całkowicie) i poczekaj aż się zeszkli – wtedy posyp mąką i dokładnie wszystko wymieszaj, przesmażając to jeszcze przez chwilę. Bulion wlej do garnka z zasmażką, wymieszaj dokładnie, zmniejsz gaz i pozostaw na małym ogniu na 15-20 minut, co chwilę mieszając. Dodaj przyprawy (w zależności od gustu). Teraz masz chwilę czasu na resztę. W ciepłej/gorącej wodzie -też 0,5l- rozpuść serki topione śmietankowe. Gdy cały serek dokładnie się rozpuści powinno minąć te 15 minut, więc wlej go do wywaru, zamieszaj i na małym ogniu podgrzewaj kolejne 10-15 minut. Teraz pora na pora. Umyj go dokładnie, odkrój zielone liście i pokrój białą część w talarki. Pozostałe 20g masła rozpuść w garnku/na patelni i podsmaż na niej pora (ale nie za długo), a pora wrzuć do garnka z zupą jakieś 5 minut przed końcem gotowania i dodaj zioła. Pamiętaj, żeby ogień nie był za duży, bo Ci zupa zbyt szybko odparuje.Gotowe!
P.S można posypać świeżym szczypiorkiem lub z grzanką
Składniki
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
1/4 szkl mąki
100g masła
0,7 l bulionu
1 por
2 serki topione śmietankowe ( prostokąty)
pieprz,sól,ziołą prowansalskie,ostra papryka
Najlepsza zupa pod słońcem,Kremowa i pyszna!
Etapy przygotowania
W garnku rozpuść 50g masła i wrzuć pokrojone drobno cebulę i czosnek. Przykryj pokrywką (ale nie całkowicie) i poczekaj aż się zeszkli – wtedy posyp mąką i dokładnie wszystko wymieszaj, przesmażając to jeszcze przez chwilę. Bulion wlej do garnka z zasmażką, wymieszaj dokładnie, zmniejsz gaz i pozostaw na małym ogniu na 15-20 minut, co chwilę mieszając. Dodaj przyprawy (w zależności od gustu). Teraz masz chwilę czasu na resztę. W ciepłej/gorącej wodzie -też 0,5l- rozpuść serki topione śmietankowe. Gdy cały serek dokładnie się rozpuści powinno minąć te 15 minut, więc wlej go do wywaru, zamieszaj i na małym ogniu podgrzewaj kolejne 10-15 minut. Teraz pora na pora. Umyj go dokładnie, odkrój zielone liście i pokrój białą część w talarki. Pozostałe 20g masła rozpuść w garnku/na patelni i podsmaż na niej pora (ale nie za długo), a pora wrzuć do garnka z zupą jakieś 5 minut przed końcem gotowania i dodaj zioła. Pamiętaj, żeby ogień nie był za duży, bo Ci zupa zbyt szybko odparuje.Gotowe!
P.S można posypać świeżym szczypiorkiem lub z grzanką
-
- Level 2
- Posty: 585
- Rejestracja: 06 lut 2013, 13:02
- Lokalizacja: katowice
-
- Forumowicz
- Posty: 14
- Rejestracja: 10 wrz 2013, 19:52
- Lokalizacja: xxxxx
-
- Forumowicz
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 wrz 2013, 12:11
- Lokalizacja: Wielkopolskie
-
- Forumowicz
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 paź 2013, 13:54
- Lokalizacja: z nienacka
-
- Forumowicz
- Posty: 5
- Rejestracja: 06 sty 2014, 20:06
Re: Zupa serowa z porami
Ja bym zastąpiłam serek topiony serem szwajcarskim
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Zupa serowa z porami
Przepis bardzo fajny, tylko ten serek topiony... Sama chemia. Faktycznie, lepiej go czymś zastąpić.
-
- Level 1
- Posty: 227
- Rejestracja: 05 sie 2016, 14:49
Re: Zupa serowa z porami
Aż normalnie ślinka cieknie. Uwielbiam zupę serową
-
- Level 3
- Posty: 1132
- Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10
Re: Zupa serowa z porami
A jedliście kiedyś zupę z serem gruyere? On jest ostrzejszy w smaku, świetnie pasuje do zupy.
-
- Forumowicz
- Posty: 12
- Rejestracja: 15 maja 2020, 10:52
Re: Zupa serowa z porami
u mnie w ogrodzie stoi taki kociołek węgierski https://www.cookking.pl/kocio%C5%82ki-w%C4%99gierskie/21-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-nierdzewny-10l-na-tr%C3%B3jnogu-180cm.html Często gotuję zupy więc sprawdzę przepis. U nas najsmaczniejszą zupą jest ta z borowików.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość