Składniki
-1/2 kg łuskanego groszku
-4 cebule dymki
-2 łyżki masła
-4-5 szklanek wywaru z kurczaka
-2 łyżki śmietany
-ewentualnie sól do smaku
-świeżo zmielony czarny pieprz
-2-3 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie
Cebulki myjemy, siekamy, szklimy na maśle. Dodajemy opłukany groszek, półtorej szklanki wywaru i wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. Dodajemy śmietanę, miksujemy, wlewamy resztę wywaru, mieszamy i próbujemy: jeśli trzeba - solimy. Obficie posypujemy pieprzem. Podajemy z koperkiem i groszkiem ptysiowym.
Zamiast masła możemy użyć oliwy - jeśli jest dobrej jakości, na zakończenie doprawiamy kilkoma kroplami gotową już, rozlaną na talerze zupę.
Używamy młodego groszku (jest drobny i słodkawy), ostatecznie można zastąpić go mrożonym, w żadnym wypadku groszkiem z puszki.