Składniki:
0,75l- 1l bulionu
duża główka czosnku + 2 duże ząbki*
5-6 średnich ziemniaków
duża cebula
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól pieprz
oliwa
Wykonanie:
Ząbki z całej główki posiekać drobno, cebulę pokroić w grubszą kostkę. Wszystko podsmażyć na oliwie przez około 2-3 minuty. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodać do garnka. Wszystko zalać bulionem (0,75l), doprawić solą i pieprzem.
Gotować około 15 minut (do miękkości ziemniaków). Po tym czasie odlać nieco bulionu, resztę zblendować z warzywami w garnku na aksamitny krem, po czym dodawać bulion do kremu, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Na koniec przecisnąć dwa ząbki czosnku przez praskę i dodać do zupy, zaprawić śmietaną.

P.S. ŚWIETNA NA PRZEZIĘBIENIA!!!
