Zupa cebulowa

ZUPY: Wiele przepisów na różnego rodzaju pyszne zupy z mięsem, makaronem, ryżem lub zupy kremowe, warzywne. Najlepsze miejsce do wymiany swoich przepisów.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Zupa cebulowa

Postautor: abrakadabra » 23 paź 2012, 10:24

Składniki:
Zupa:
½ kg cebuli
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki pszennej
ok. 750 ml bulionu
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz
Dodatkowo:
4 kromki chleba tostowego
10 dag żółtego sera (np. ementaler)


Sposób wykonania:

Cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Następnie zrumienić na maśle. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i mąkę pszenną. Ostudzić i zmiksować blenderem. Wlać bulion i zagotować. Na koniec przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem.

Chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić na patelni teflonowej (bez tłuszczu). Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Gorącą zupę cebulową rozlać do talerzy. Na wierzchu położyć grzanki i posypać żółtym serem.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.


Obrazek

andi009
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 7
Rejestracja: 09 lis 2012, 12:28
Lokalizacja: z przedwczoraj

Postautor: andi009 » 09 lis 2012, 15:42

Staram się cebulę raczej podduszać. Czytałem, że nie powinna zmieniać koloru.
Potem można ją rozgotować w bulionie i dopiero potem zmiksować.
A, no i dodatek gałki muszkatołowej czyni cuda w tym przypadku. ;)
dymionczyk
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 11 gru 2012, 15:08
Lokalizacja: Polska

Postautor: dymionczyk » 11 gru 2012, 20:25

Mniam, mniam.

Cebula to jedno z najlepszych warzyw dla grupy krwi "0".
Tylko tę mąkę pszenną zastąpiłbym inną, może orkiszową?
Nataszka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 53
Rejestracja: 25 wrz 2012, 13:26
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Nataszka » 07 sty 2013, 14:03

Ja nigdy nie umiałam zrobić zupy cebulowej, żeby nie była słodka - od cebuli. Ostatnio dowiedziałam się że dodaje się wina wytrawnego, które redukuje słodki smak, dodając zupie ostrości. jeszcze nie próbowałam, ale na pewno przy najbliższej okazji to przetestuje :)
martok
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 21
Rejestracja: 17 sty 2013, 10:17
Lokalizacja: Śląsk

Postautor: martok » 17 sty 2013, 11:09

Nataszka pisze:Ja nigdy nie umiałam zrobić zupy cebulowej, żeby nie była słodka


Moim zdaniem zupa cebulowa musi być słodkawa, taki jej urok. Ja sypię DUŻO pieprzu, co ma świetny efekt smakowy. W stosunku do podanego przepisu u mnie zmiana jest taka, że nie daję ani czosnku, ani mąki, za to leję sporo niekwaśnej (!) śmietanki 30%. Grzanki jak w przepisie, tylko najpierw zapiekam je z serem, a potem kroję je w kostkę. Ta zupa jest pyszna.
ludwik23
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 29 cze 2012, 10:39
Lokalizacja: Jaworzno
Kontaktowanie:

Postautor: ludwik23 » 30 sty 2013, 11:05

Ooo - to już wiem co dzisiaj zjem na obiad! :) I to koniecznie z czosnkiem. Cebula jest po prostu piękna :D
martok
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 21
Rejestracja: 17 sty 2013, 10:17
Lokalizacja: Śląsk

Postautor: martok » 30 sty 2013, 15:22

ludwik23 pisze: to już wiem co dzisiaj zjem na obiad!


Słuszna decyzja. Ja zupę cebulową robiłem w wielu wariantach, również takich b. wyrafinowanych, ale ostatecznie doszedłem do wniosku, że najlepszy smak ma zupa najprostsza. Stosuję przepis dość podobny do zaproponowanego przez AbręKadabrę. Ponieważ jednak są pewne różnice, postanowiłem ten przepis podać. Będziesz mógł sobie wybrać wersję.

Na dużej ilości masła (pół kostki) smażę łyżkę kminku i 4 cebule pokrojone w półkrążki. Gdy cebula jest usmażona dolewam 3 szkl. wody z 2 kostkami rosołowymi (wołowymi), doprawiam Vegetą i sporą ilością pieprzu, gotuję 15 min. Na koniec dolewam śmietanę i ewentualnie dosalam – zupa gotowa. Teraz wystarczy ją posypać serem (najlepiej parmezanem lub Grana Padano), ale ja robię do niej jeszcze grzanki: kromki tostowego chleba zapiekam z serem (np. podlaskim, ale może być jakikolwiek, byle nie za słodki), kroję je w kostkę, wrzucam do zupy i dopiero wtedy posypuję parmezanem.

Dla mnie ta odmiana cebulowej jest najsmaczniejsza. Niektórzy faktycznie dodają czosnek. Jak widzisz – ja nie dodaję. Zupę cebulową robię z cebuli, a z czosnku robię zupę czosnkową.

Pozdrowienia dla Ciebie i dla wszystkich innych w tym wątku – M
.
trylogia
Level 2
Level 2
Posty: 881
Rejestracja: 10 gru 2012, 14:46
Lokalizacja: Stąd ;)

Postautor: trylogia » 11 lut 2013, 12:27

Uwielbiam zupę cebulową!! Szkoda, że cebula w sklepach ostatnio jakaś taka nieciekawa, miękka, podpsuta :-/ Chyba nawet nie dałabym rady uzbierać na jedną zupę odpowiedniej ilości cebuli :( Muszę poczekać, aż będę mieć taką z własnego ogródka :D
Awatar użytkownika
alex89
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 73
Rejestracja: 07 lis 2012, 13:09
Lokalizacja: Mazowsze

Postautor: alex89 » 11 lut 2013, 14:51

Uwielbiam zupę cebulową z grzankami :padam:
szynszyla
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 51
Rejestracja: 19 lut 2013, 10:15
Lokalizacja: Bytom

Postautor: szynszyla » 28 lut 2013, 11:10

dymionczyk pisze:Mniam, mniam.

Cebula to jedno z najlepszych warzyw dla grupy krwi "0".
Tylko tę mąkę pszenną zastąpiłbym inną, może orkiszową?


Pierwsze słyszę, żeby istniał podział pokarmów preferowanych przez ludzi o różnych grupach krwi. Powiedz coś więcej na ten temat!:)
lolipop123
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 185
Rejestracja: 17 gru 2012, 15:49
Lokalizacja: katowice

Postautor: lolipop123 » 23 kwie 2013, 11:43

akurat zupy cebulowej to raczej nie tknęłabym nigdy :P
Awatar użytkownika
wscibski
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 51
Rejestracja: 04 sty 2010, 11:28
Lokalizacja: ze szlachetnego rodu
Kontaktowanie:

Postautor: wscibski » 23 kwie 2013, 15:40

Awatar użytkownika
Królik
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 8
Rejestracja: 27 maja 2013, 20:40
Lokalizacja: W-wa

Postautor: Królik » 27 maja 2013, 20:42

A mi się wydaje, że taka zupa może być dobra. Trzeba będzie spróbować.
SaraSara
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 10 lip 2013, 13:33
Lokalizacja: Gdańsk/Poznań

Postautor: SaraSara » 10 lip 2013, 13:41

Jest pyszna zapewniam :) Uwielbiam zupę cebulową, jak ktoś nie jadł nigdy to powinien spróbować, niammmmmiiiii :rotfl:
Parsifal88
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 15 paź 2013, 09:32
Lokalizacja: trojmiasto

Postautor: Parsifal88 » 15 paź 2013, 09:36

Jadłem ostatnio cebulową i mam mieszane uczucia. Zupa jest dosyć smaczna, ale bardzo, powiedzmy, aromatyczna i intensywna w smaku. Chyba trzeba ją jeść jako przystawkę, bo samej zupy nie dałem rady dokończyć :)


Wróć do „ZUPY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość