Zupa szczawiowa
- abrakadabra
- Junior Admin
- Posty: 572
- Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
- Lokalizacja: Warszawa
Zupa szczawiowa
Pyszna zupa i minimalne koszty
Składniki
* kilka dużych garści młodego, świeżego szczawiu - liście z ogonkami - nie żadna breja ze sklepu
* 1 łyżeczka masła
* 1l l wywaru z warzyw i cielęciny albo drobiu
* 5 dużych łyżek gęstej śmietany (ja używam 22%)
* pół łyżeczki mąki
* do smaku: sól i odrobinka cukru
* kilka jajek ugotowanych na twardo
* garść posiekanego, cienkiego szczypiorku
* ew. kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
Przygotowanie
Wiosną zbieram sama młody szczaw i gotuję taką zupę, ale nie zapominam też o zapasie w słoiczkach na cały rok bo bardzo lubię szczawiową :-) Szczaw dokładnie przebieramy, usuwamy resztki ździebełek trawy - jeśli nie jest zbyt młody to trzeba poobrywać ogonki bo będą łykowate. Płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, siekamy w paseczki. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy szczaw i dusimy kilka minut. Śmietanę rozrabiamy dokładnie z mąką i szczypta soli aby nie było grudek, wlewamy do wywaru, zagotowujemy, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy uduszony szczaw. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w cząstki, posypaną posiekanym szczypiorkiem. Można do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, ale trzeba je ugotować w wywarze przed dodaniem szczawiu. Śmietanę zawsze dodaję przed szczawiem i zagotowuję, w ten sposób unikam jej zważenia w zetknięciu z kwasem szczawiowym. W ciągu całego roku korzystam ze szczawiu w słoiczków, który szykuję sama.
Składniki
* kilka dużych garści młodego, świeżego szczawiu - liście z ogonkami - nie żadna breja ze sklepu
* 1 łyżeczka masła
* 1l l wywaru z warzyw i cielęciny albo drobiu
* 5 dużych łyżek gęstej śmietany (ja używam 22%)
* pół łyżeczki mąki
* do smaku: sól i odrobinka cukru
* kilka jajek ugotowanych na twardo
* garść posiekanego, cienkiego szczypiorku
* ew. kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
Przygotowanie
Wiosną zbieram sama młody szczaw i gotuję taką zupę, ale nie zapominam też o zapasie w słoiczkach na cały rok bo bardzo lubię szczawiową :-) Szczaw dokładnie przebieramy, usuwamy resztki ździebełek trawy - jeśli nie jest zbyt młody to trzeba poobrywać ogonki bo będą łykowate. Płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, siekamy w paseczki. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy szczaw i dusimy kilka minut. Śmietanę rozrabiamy dokładnie z mąką i szczypta soli aby nie było grudek, wlewamy do wywaru, zagotowujemy, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy uduszony szczaw. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w cząstki, posypaną posiekanym szczypiorkiem. Można do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, ale trzeba je ugotować w wywarze przed dodaniem szczawiu. Śmietanę zawsze dodaję przed szczawiem i zagotowuję, w ten sposób unikam jej zważenia w zetknięciu z kwasem szczawiowym. W ciągu całego roku korzystam ze szczawiu w słoiczków, który szykuję sama.
-
- Forumowicz
- Posty: 1
- Rejestracja: 14 gru 2013, 10:16
Re: Zupa szczawiowa
Dobra jest szczawiowa z warzywami i oregano.
Dobra też zmiksowana. Podawana z jajkiem, młodymi ziemniaczkami i natką pietruszki
Dobra też zmiksowana. Podawana z jajkiem, młodymi ziemniaczkami i natką pietruszki
-
- Forumowicz
- Posty: 185
- Rejestracja: 17 gru 2012, 15:49
- Lokalizacja: katowice
Re: Zupa szczawiowa
Nie wolno jeść jednak za często takiej zupy bo zawiera szczawiany szkodliwe dla organizmu
-
- Forumowicz
- Posty: 5
- Rejestracja: 06 sty 2014, 20:06
Re: Zupa szczawiowa
Fajny przepis, ale osoby, które mają różne schorzenia urologiczne nie powinny jadać jej zbyt często
-
- Forumowicz
- Posty: 22
- Rejestracja: 23 lut 2016, 12:08
Re: Zupa szczawiowa
Najlepsza moim zdnaiem jest pomidorowa, nie wiem czy jedliscie zupy firmy Profi? http://profi.com.pl/ tutaj jest ich cala oferta, ale nie wiem czy maja tu do wyboru zupke szczawiowa? ale jadlam pomidorowa i pieczarkowa to sa bardzo smaczne i godne polecenia;)
-
- Forumowicz
- Posty: 3
- Rejestracja: 02 lut 2018, 14:24
Re: Zupa szczawiowa
nienawdze szczawiu, jest bardzo ochydny
-
- Forumowicz
- Posty: 4
- Rejestracja: 19 mar 2018, 20:00
Re: Zupa szczawiowa
nigdy nie jadłęm i nigdy nie zjem tej zupy, ble
- Karina
- Forumowicz
- Posty: 102
- Rejestracja: 19 mar 2018, 22:38
Re: Zupa szczawiowa
Uwielbiam zupę szczawiową. Ale tylko jak szczaw zbieram sama z pola.
-
- Level 1
- Posty: 333
- Rejestracja: 09 lis 2017, 00:27
Re: Zupa szczawiowa
lolipop123 pisze:Nie wolno jeść jednak za często takiej zupy bo zawiera szczawiany szkodliwe dla organizmu
Po to dodaje się do szczawiowej śmietanę bądź jogurt- aby zneutralizować szkodliwość działania szczawianów:)
-
- Forumowicz
- Posty: 24
- Rejestracja: 25 cze 2018, 11:22
Re: Zupa szczawiowa
Pozostaje pytanie, czy obecnie można gdzieś zakupić szczaw?
- DorotaWal
- Forumowicz
- Posty: 4
- Rejestracja: 23 mar 2019, 01:59
- Lokalizacja: Katowice
Re: Zupa szczawiowa
Bardzo lubię szczaw i uważam, że jest bardzo niedoceniany.
-
- Level 1
- Posty: 366
- Rejestracja: 07 maja 2018, 13:11
Re: Zupa szczawiowa
Już nie mogę się doczekać kiedy wrócę do domu i ją zrobie:) Co co jeszcze do niej dodajecie?
-
- Forumowicz
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 cze 2019, 12:28
Re: Zupa szczawiowa
No to już wiem co na obiad zrobię 

-
- Forumowicz
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 sty 2018, 12:00
Re: Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa to smak mojego dzieciństwa. Dlatego regularnie wraz z żoną przyrządzamy ją na obiad. Dodajemy do niej jeszcze pyszne jajko gotowane!
Nasze dzieci również ją uwielbiają! Polecam każdemu! 


-
- Forumowicz
- Posty: 24
- Rejestracja: 04 paź 2019, 13:08
Re: Zupa szczawiowa
To moja ulubiona zupa, mógłbym jeść codziennie, ale jak wiadomo, ze szczawiem nie wolno przesadzać 

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość