Sekrety kuchni

Dobra i smaczna kuchnia, sprawdzone przepisy kulinarne, ciasta, sałatki i inne potrawy
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Sekrety kuchni

Postautor: abrakadabra » 18 gru 2012, 12:39

Stworzyłam to miejsce głównie po to, abyśmy wspólnie wrzucali nasze sekrety udanych przepisów i pysznych smaków, kulinarne triki, złote rady dla początkujących kucharzy i nie tylko :)

Na dobry początek....

Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 18 gru 2012, 12:40

.... aby cebula zachowała swój smak i aromat, nie można jej kroić zbyt drobno!!! :)
trylogia
Level 2
Level 2
Posty: 887
Rejestracja: 10 gru 2012, 14:46
Lokalizacja: Stąd ;)

Postautor: trylogia » 18 gru 2012, 13:24

Świetny pomysł, będę chętnie i często zaglądać! :hyhy:

Aby mięsko kurczaka pozostało soczyste, a skórka była chrupiąca, należy wkładać je do zimnego piekarnika.

Sałaty nie wolno kroić nożem, bo miażdży się jej włókna i wydobywa się jej gorzki posmak, do sałatki należy porwać sałatę rękoma na strzępy.

Czosnek nie powinien być podsmażany zbyt długo, bo zrobi się gorzki, dlatego dodajemy go dopiero pod koniec przygotowywania smażonej/pieczonej potrawy.
lolipop123
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 185
Rejestracja: 17 gru 2012, 15:49
Lokalizacja: katowice

Postautor: lolipop123 » 18 gru 2012, 15:30

aby sos węgierski miał niesamowity smak i czerwony kolor paprykę słodką przed dodaniem należy przesmażyć na patelni ;)

żeby jajko nie pękało należy przebić szpilką skorupkę surowego jajka po bardziej płaskiej stronie (nie bójcie się...jajko nie wypłynie)
trylogia
Level 2
Level 2
Posty: 887
Rejestracja: 10 gru 2012, 14:46
Lokalizacja: Stąd ;)

Postautor: trylogia » 18 gru 2012, 15:46

Odnośnie jajek to ja z kolei stosuję metodę, że jak się do wody dosypie dość sporo soli, to nawet jeśli jajko pęknie - nie wypłynie nam :)
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 20 gru 2012, 10:53

Aby obrać paprykę, pomidory ze skórki należy wrzucić je na kilka chwil do wrzątku.
lolipop123
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 185
Rejestracja: 17 gru 2012, 15:49
Lokalizacja: katowice

Postautor: lolipop123 » 20 gru 2012, 13:03

abrakadabra pisze:Aby obrać paprykę, pomidory ze skórki należy wrzucić je na kilka chwil do wrzątku.



stare, ale jare :D

żeby udka z kurczaka miały chrupiąca skórkę należy 10 minut przed zakończeniem pieczenia zdjąć pokrywkę z naczynia żaroodpornego lub przerwać worek do pieczenia
boss
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 31
Rejestracja: 07 lip 2012, 18:11
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: boss » 20 gru 2012, 13:14

To i ja mam sekret o którym myśle większość wie ale jest godny przypomnienia.

Pokrojone owoce takie jak banany czy jabłka ratujemy przed ciemnieniem polewając je odrobiną soku z cytryny
trylogia
Level 2
Level 2
Posty: 887
Rejestracja: 10 gru 2012, 14:46
Lokalizacja: Stąd ;)

Postautor: trylogia » 24 gru 2012, 08:24

Dorzucę jeszcze: jeśli przesolimy potrawę, należy na 10-15 minut wrzucić do niej surowego ziemniaka. Ziemniak wyciąga sól :)
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 02 sty 2013, 13:50

o tak, pomysł z ziemniakiem często wykorzystuję w swojej kuchni gdyż nigdy nie mogę utrafić z odpowiednią ilością soli ;)
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 02 sty 2013, 13:53

Sekret soczystego i wyrazistego kalafiora? Spróbujcie ugotować go w mleku z dodatkiem odrobiny cukru.

Obrazek
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 03 sty 2013, 15:20

Sekrety dobrze ubitej piany z białek:

Szczypta sody dodana do białek ułatwia ubijanie piany i powoduje, że piana jest bardziej puszysta.

Naczynie do ubijania białek lub śmietany powinno być absolutnie czyste, najlepiej metalowe lub szklane, o chłodnej powierzchni.

Aby piana dobrze się ubiła białka powinny być zimne.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 03 sty 2013, 15:24 przez abrakadabra, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 03 sty 2013, 15:22

Jeśli chcemy przekroić biszkopt, możemy zrobić to za pomocą nitki. Po ostudzeniu ciasta robimy z czterech stron małe nacięcia. Następnie, trzymając nić obiema rękami, owijamy ciasto wsuwając nitkę w przygotowane nacięcia. Końce nitki należy skrzyżować i delikatnie pociągnąć.

Obrazek
Awatar użytkownika
abrakadabra
Junior Admin
Junior Admin
Posty: 572
Rejestracja: 07 lip 2012, 15:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: abrakadabra » 07 mar 2013, 16:49

Aby nie przypalić gołąbków dno garnka należy wyłożyć folią aluminiową.
Awatar użytkownika
wscibski
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 51
Rejestracja: 04 sty 2010, 11:28
Lokalizacja: ze szlachetnego rodu
Kontaktowanie:

Postautor: wscibski » 07 mar 2013, 22:09

abrakadabra pisze:Aby nie przypalić gołąbków dno garnka należy wyłożyć folią aluminiową.


Można też użyć pozostałych liści lub kupić specjalną wkładkę do garnka.


Wróć do „Forum Kulinarne: gotowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość