Sekrety kuchni

Dobra i smaczna kuchnia, sprawdzone przepisy kulinarne, ciasta, sałatki i inne potrawy
listek192
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 11 gru 2019, 21:43

Re: Sekrety kuchni

Postautor: listek192 » 11 gru 2019, 21:52

Witajcie, znalazłam ciekawy artykuł o mrożonych brokułach http://www.informatorspozywczy.pl/mrozone-brokuly/, jak myślicie warto to wypróbować taką dietę czy jest ona rygorystyczna, za bardzo nie lubię brokułów ale nie wiem czy nie spróbować, piszą że warto mrozić, ale podobno mrożenie zabija witaminy, co o tym myślicie ?
AinEingarp
Level 3
Level 3
Posty: 1132
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Sekrety kuchni

Postautor: AinEingarp » 03 lut 2020, 08:53

Mrożenie zabija chyba jakieś 5-10% wartości odżywczych. A mrożone warzywa i owoce są bardziej wartościowe, niż te szklarniowe, sprowadzane z zagranicy, gdy nie ma sezonu.
malwinagawenda
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 27
Rejestracja: 22 maja 2018, 12:06

Re: Sekrety kuchni

Postautor: malwinagawenda » 24 lut 2020, 14:12

O super wątek. Ja z mięsem mam takie doświadczenie, że aby było soczyste sole je dopiero na koniec smażenia i nie pozwalam mu się zarumienić. Ale największym sekretem w kuchni są noże- szefa kuchni lub jakikolwiek inny, który pozwoli nam cieszyć się szybkim przygotowaniem produktów.
ola156247
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 108
Rejestracja: 22 sty 2020, 14:20

Re: Sekrety kuchni

Postautor: ola156247 » 26 lut 2020, 11:33

Podpowiedzcie proszę, czy można smażyć na oliwie z oliwek? :) Słyszałam że to o wiele zdrowszy zamiennik zwykłego oleju rzepakowego czy słonecznikowego :)
AinEingarp
Level 3
Level 3
Posty: 1132
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:10

Re: Sekrety kuchni

Postautor: AinEingarp » 11 maja 2020, 13:20

Oczywiście, że można. Tylko oliwa jest raczej do krótkiego smażenia.
paula34
Level 1
Level 1
Posty: 202
Rejestracja: 28 maja 2019, 11:07

Re: Sekrety kuchni

Postautor: paula34 » 16 lis 2020, 10:39

Hiszpańska oliwa z oliwek pochodząca ze sklepu https://www.oliwacazorla.pl to doskonały produkt spożywczy przeznaczony do spożywania na surowo ale również do smażenia lub pieczenia.
zupal
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 56
Rejestracja: 19 lis 2020, 21:58

Re: Sekrety kuchni

Postautor: zupal » 30 sty 2021, 20:41

Słyszałam, że olej rzepakowy i oliwa z oliwek są najlepsze i do jedzenia i do smażenia. Ale jak patrzyłam jaką ma olej rzepakowy temperatura dymienia, składniki odżywcze, plus też smak i zapach - dlatego wybieram olej rzepakowy w swojej kuchni. Kupuję wysokiej jakości. Moje dzieci też lubią, zarówno w sałatkach, innych daniach obiadowych. A jakie pyszne pączki na nim wychodzą.

Wróć do „Forum Kulinarne: gotowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość