Jak wybrać dobrą uczelnię?

Edukacja Forum: nauka, edukacja, szkoly, uczelnie, nauczyciele.
Walentyna
Forumowicz
Forumowicz

Jak wybrać dobrą uczelnię?

Postautor: Walentyna » 23 cze 2018, 09:06

Macie jakieś rady?
Jak wybrać dobrą szkołę wyższą?
Tutaj http://www.uczelnie.pl/ widziałam różne uczelnie w Warszawie. Piszą tam o takich, które cieszą się ostatnio dużą popularnością.
Myślicie, że warto też kierować się np. rankingami?
A może polegać na opinii znajomych?
mekmek
Level 1
Level 1

Re: Jak wybrać dobrą uczelnię?

Postautor: mekmek » 25 kwie 2020, 22:58

czytać opinie o niej, pytac ludzi itd, wiadomo
monikabert90
Level 4
Level 4

Postautor: monikabert90 » 26 kwie 2020, 23:19

Kiedy już wybierzecie swoją wymarzona uczelnię, pamiętajcie, że bez znajomości angielskiego ani rusz. Dlatego też warto byłoby się zapisać na jakiś profesjonalny kurs w szkole językowej ;) Na stronie internetowej https://www.profi-lingua.pl/kursy-jezykowe/angielski/dla-zaawansowanych możecie zapoznać się z ofertą Szkoły Językowej ProfiLingua, która, jak widać, organizuje nawet profesjonalne kursy dla zaawansowanych ;)
Darkos
Forumowicz
Forumowicz

Postautor: Darkos » 27 kwie 2020, 01:50

Uczelnia to jedno, ale ważny jest również kierunek studiów
Awatar użytkownika
kacej
Forumowicz
Forumowicz

Postautor: kacej » 20 maja 2020, 21:50

Macie może jeszcze jakieś inne propozycje? Chętnie je przejrzę.
Awatar użytkownika
brenner
Forumowicz
Forumowicz

Postautor: brenner » 25 maja 2020, 16:29

A czy słyszeliście kiedyś o złej uczelni? Ja nie. Więc wszystko zależy od tego ile sami wyciągniemy ze studiowania.
dusia
Level 2
Level 2

Postautor: dusia » 19 lut 2021, 11:33

to prawda, wiele leży w naszych rękach ale niestety zdarzają się uczelnie, które nie świadczą usług nauczania na odpowiednim poziomie. Jeśli chodzi o te sprawdzone to ja od siebie mogę na pewno szczerze polecić Mazowiecką Uczelnię Medyczną w Warszawie. Jeśli interesują Was kierunki medyczne jak pielęgniarstwo, fizjoterapia czy położnictwo to warto złożyć tu papiery :)
polaola
Forumowicz
Forumowicz

Postautor: polaola » 14 kwie 2021, 13:46

Przecież to wcale nie jest takie proste i ja coś na ten temat wiem. Co prawda mam już taką https://ficomum.org/ uczelnię na oku, interesują mnie studia osteopatia, ale jeszcze się waham. Muszę ich dobrze sprawdzić, zanim w ogóle zajmę się tym zagadnieniem. Ot co.
Kamilka75
Level 2
Level 2

Postautor: Kamilka75 » 18 cze 2021, 16:19

Czasem warto popytać znajomych. Ja na przykład mogę Wam powiedzieć, że dla mnie pociągające jest pielęgniarstwo studia w tym kierunku sobie wymarzyłam, ale nie wiem, jak to ogólnie wyjdzie. Bo jednak jakoś przekonania do siebie i do tego nie mam. Raczej nie dam rady... .
zupal
Forumowicz
Forumowicz

Postautor: zupal » 10 sie 2021, 22:06

W Warszawie jest AEH, ja tam studiowałam i moja siostra też. Ona pierwsza zaczęła, jest dwa lata starsza, na tyle dobrze oceniała uczelnię, że i ja się tak wybrałam. Mają różne kierunki, z roku na rok ta oferta jest coraz ciekawsza, moja znajoma wybiera się tam na neuromarketing - to może być naprawdę przyszłościowy kierunek. Poziom wysoki, można studiować stacjonarnie albo zaocznie. Wykładowcy mają wieloletnie doświadczenie i wiedzą jak przekazywać w ciekawy sposób wiedzę.
alicja_ala
Forumowicz
Forumowicz

Postautor: alicja_ala » 27 sie 2024, 08:24

Moim zdaniem warto się kierować ofertą edukacyjną. Trochę bez sensu się rekrutować na kierunek, który nie jest Ci bliski. Ja ukończyłam Faber Centrum Kształcenia (jest to zwykła szkoła policealna), ale był to kierunek, w którym się odnajduję.

Wróć do „Edukacja”